Lukulahja, lukemisen lahja, lukutunti-kampanja

Kokeilen pientä paluuta blogin ääreen äitiyslomalta, sillä niin moni asia inspiroi äitiysvapaani arjessa.

Tänään oli kuopuksemme kuusiviikkoisneuvola, ja päätin jo etukäteen, että piipahdan tietokoneella sen jälkeen. Tiesin nimittäin, että tällä neuvolakäynnillämme saisimme mukaan lahjan, Suomen Kulttuurirahaston Lukulahja lapselle -ohjelman kassin, jossa on kotona lukemista edistävää materiaalia. Se on neuvoloiden kanssa tehtävä yhteistyö, jossa lisätään niitä mahdollisuuksia, että lapset saavat kuunnella satuja ja tarinoita huoltajiensa lukemana.

Lukulahjan sisältö on ihastuttava. Se sisältää kirjojen lisäksi tietoa, lukumitan sekä kuvalliset lorukortit. Olen kiitollinen siitä, että me saimme sen ja onnellinen siitä, että niin moni perhe on saanut tämän.

Ääneen lukeminen lapselle on halpa ja helppo, mutta arvokas ja tärkeä tapa tukea kasvua hyvinvoivaksi ja aktiiviseksi ihmiseksi. Lapsi saa näissä hetkissä läheisyyttä ja kartuttaa sanavarastoaan koko elämänsä mittaiselle taipaleelleen. Miten elämässä voisi pärjätä ilman sellaista, riittävää sanavarastoa, jolla sanoittaa monimutkaista maailmaa saati sitä, kuka ja millainen on itse? Suomen kulttuurirahaston panostus tämän toiminnan tukemiseen on hieno. Lukukeskus ohjelman toimeenpanijana on onnistunut tetävässään. Sen sivuilla on runsaasti tietoa lukemisen merkityksestä.

Lukulahjan kirjat

Meillä luetaan lapselle ja lapsen kanssa joka päivä. Lukuhetket ovat lapselle selvästi mieluisia, tärkeitä ja rauhoittavia. Lukuinto on tarttunut lapseen niin paljon, että kolmevuotias lapsemme tarttuu kirjallisuuteen itse, mikä tuo niin lämpimän läkähdyksen rintaani. Tätä olen koittanut ratkaista niin, että kirjoja on tarjolla monessa paikassa, ja että lukemiselle on houkuttelevia nurkkauksia. Ilahduttavasti lapsi löytää niihin. En ole koskaan edes sanonut, että tämä paikka on lukemista varten. Mitä enemmän on tarjolla, sitä helpommin niiden pariin voi löytää, voin sanoa myös kirjoista ja lukemisen paikoista.

Moderneissa kodeissa kirjahyllyjen määrä on vähentynyt minimalismin vähentäessä niitä edelleen. Kirjat kuitenkin kertovat niin miljoonia tarinoita, että soisin hyllyjen notkuvan niistä useammassa kodissa.

Kirjoilla on meidänkin kodissamme suuri rooli – ja hankin niitä niin uutena kuin etenkin kirpputoreilta ja kierrätyskeskuksista. Muutimme tänne kesäkuussa ja ensimmäisenä tiesin, mihin laitamme kirjahyllyn. Se on keskellä kaikkea. Aika houkutteleva, vai mitä? Millaista tietoa, maailmoja ja mielikuvitusmatkoja tämä hylly tarjoaa?

Read hour

Toinen minua ihastuttava kampanja on Lasten ja nuorten säätiön Read Hour -kampanja, joka innostaa jokaista löytämään itselleen sopivimman tavan lukea. Lukutuntia vietetään keskiviikkona 8.9.2021 kello 19. Se on sama päivä, jolloin vietetään YK:n kansainvälistä lukutaitopäivää.

Seuraa Read Hour Live -tapahtumaa tuona päivänä alkaen kello 10.

Lukutaito on taito, jonka avulla hankitaan tietoa itsestä, muista ja maailmasta. Sillä myös kartutetaan sanavarastoa, jolla kertoa itsestä, muista ja maailmasta. Siksi kutsun sitä myös elämäntaidoksi, joka on oleellinen identiteetin rakentamisessa. Identiteetti vastaa kysymyksiin kuten kuka olen, mistä tulen, millainen olen ja mitä kaikkea minusta voi tulla.

Lukutaito on elämäntaito. Ja sen tukeminen on osa identiteettipedagogiikkaa eli sen tunnistamista ja toteuttamista, miten voimme tukea lasten ja nuorten identiteetin rakentumista monipuoliseksi, hyvinvoivaksi, aktiiviseksi ja maailmaan kiinnostuneella tavalla suhtautuvaksi.

Anna lapselle ja nuorelle lukemisen lahja. Se on lahja, jolla voi tuntea olevansa osa jotakin.

Julkaissut Maiju Kinossalo

Luokanopettajankoulutuksen käynyt väitöskirjatutkija ja identiteettipedagogi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: